KONTAKT

Alfa Via d.o.o.
Železna cesta 10A
1000 Ljubljana

Mob:  031 600123
Med 8 in 11 dopoldan
E-pošta: info@explorer.si
co-pilot posodobitve
avtoalarmi
avto alarm

Pogosta vprašanja in odgovori na njih!


Kaj vidim v spletnem programu, če se prijavim kot demo uporabnik?
Kot demo uporabnik lahko spremljate resnično vozilo in sicer tovornjak srednje velikosti, podjetja iz Ljubljane. Če vozilo miruje, je tak njegov razpored dela za tisti dan. Naše podjetje nima vpliva na delo in vožnje tega tovornjaka...Želeli smo potencialnim kupcem predstaviti resnično delovanje sistema in internetnega programa, tako da se nismo odločili za simulacijo (animacijo), kot to počnejo nekatera konkurenčna podjetja.

Kaj je GPS?
GPS (kratica pomeni Global Positioning System) je satelitski navigacijski sistem, ki se uporablja za določanje natančnega položaja in časa kjerkoli na zemlji ali v zemeljski tirnici.GPS_razlaga5.jpg

Kaj je GSM?
GSM (kratica pomeni Global System for Mobile communications v originalu Groupe Spécial Mobile) je sistem brez žične telefonije.

Kaj je GPRS?
GPRS (kratica pomeni General Packet Radio Service) je mobilna podatkovna storitev v okviru standarda GSM. GPRS prenos podatkov se običajno obračunava po prenešeni količini, medtem ko se prenos podatkov v klasičnih preklopnih omrežjih CSD obračunava po času vzpostavljene povezave, ne glede na to ali se podatki prenašajo ali pa je povezava neaktivna. GPRS storitev se lahko uporablja kot osnova za storitve kot so WAP,SMS ali MMS, najzanimivejša pa je za mobilni dostop do internet storitev, kot so elektronska pošta ali spletni dostop.

Kaj je CSD?
CSD (kratica pomeni Circuit Switched Data) je prenos podatkov v klasičnih preklopnih omrežjih CSD povezava se obračunava po času vzpostavljene povezave, ne glede na to ali se podatki prenašajo ali pa je povezava neaktivna.

Kje sistem Explorer deluje?
Sistem deluje na področju celotne Evrope in Evroazije (Rusija,Ukrajina), kjer je zagotovljena pokritost z GSM/GPRS signalom.

Kdo izsledi vozilo v primeru kraje?
Vozilo izsledi intervencijska skupina – policija.

Kakšen je postopek v primeru kraje vozila?
V primeru kraje vozila, lastnik vozila o tem obvesti policijo in nadzorni center Explorer. Policija nato kontaktira nadzorni center Explorer, kateri preveri avtentičnost dogotka in policji z dovoljenjem oškodovanca nato posreduje podatke o zadnji znani lokaciji vozila s pomočjo katerih policija izsledi ukradeno vozilo.

Ali sistem Explorer lahko zazna krajo vozila?
Storitev ZOP (glej 'navodilo Z.O.P.', desno zgoraj) omogoča navidezno zaklepanje vozila preko vašega mobilnega telefona, kar pomeni, da vas sistem Explorer v primeru nepooblaščenega premika vozila, o tem obvesti , preko vašega mobilnega telefona.

Ali sistem deluje, če je odklopljen od akumulatorja?
Da, sistem deluje še nekaj ur po odlkopu, če ima vgrajeno lastno napajanje, prav tako o odklopu akumulatorja obvesti nadzorni center preko SMS sporočila. Ali je baterija vgrajena je odvisno od vrste izvedbe sistema.

Ali je sistem možno vgraditi v drugo vozilo?
Da, sistem stranki omogoča premontažo v drugo vozilo pri pooblaščenem monterju.

Kdaj in kako lahko lociram svoje vozilo?
S pomočjo internetnega brskalnika ali mobilenga telefona lahko locirate svoje vozilo kadarkoli. Internetna aplikacija vam omogoča izris lokacije na geografskih kartah, lociranje preko mobilnega telefona pa vam preko SMS sporočila sporoči točen naslov, kjer se vozilo nahaja.

Ali je možen vpogled v zgodovino vožnje vozila in za koliko časa nazaj?
Sistem Explorer omogoča vpogled v zgodovino vožnje vozila preko internetnega brskalnika ali preko Explorer aplikacije za obdobje do 200 dni.

Kakšne ugodnosti sem deležen ob vgradnji sistema Explorer?
Večina slovenskih zavarovalnic ob vgradnji sistema priznava od 20 do 30% popusta na premijo kraje vozila v okviru kasko premije. Pravtako niste deležni nevšečnosti in stroškov, kateri nastopijo ob kraji vozila.

Katere podatke beleži sistem Explorer?
Sistem beleži hitrost vozila, nadmorsko višino, prevoženo razdaljo, čas vožnje ter naslove (najbližji geodetsko locirani objekti) glede na trenutno pozicijo vozila in pa geografske podatke in sicer geografsko dolžino in širino, kateri sta izraženi v stopinjah.

Ali je sistem možno opaziti?
Ne, sistem je profesionalno in diskretno vgrajen v notranjosti vozila in je neopazen.

Ali sistem posega v računalnik vozila?

Ne, sistem ne posega v računalnik vozila, zato tudi ne vpliva na garancijo vozila.

Koliko časa traja vgradnja?
Vgradnja v vaše vozilo traja od 30 do 90 minut odvisno od vsakega posameznega vozila. Ponavadi je tako, da čim dražje je vozilo tem daljša je vgradnja. Zakaj? Zaradi tega, ker vozila visokega cenovnega razreda imajo v svoji zgradbi nešteto zaščit, katere moremo obiti in veliko sodobne tehnologije , ki lahko vpliva na delvanje sistema Explorerj. Zaradi vsega tega, je potrebna strokovna vgradnja, katero lahko opravite le na pooblaščenem servisu.

Ali sistem lahko izprazni baterijo (akumulator) v vozilu?
Naprava Explorer, ki je vgrajena v vaše vozilo ima določeno (minimalno) porabo električne energije, ki jo črpa iz baterije(akumulatorja) v vašem vozilu. Preko nje se napajata sprejemnik GPS in sprejemnik/oddajnik GSM , ki je v resnici mobilni telefon. Za razliko od konkurence, ki zaradi varčevanja z energijo, na račun varnosti, izklaplja svoje naprave, Explorer deluje vse skozi. Ob redni uporabi vozila, v kar se šteje tudi aktivnost na nivoju nedeljskih voznikov, težav ni. Možna izpraznitev baterije nastopi npr. po štiri tedenskem neprižiganju vozila. Jasno je, da je čas izpraznitve zelo različen in vedno v odvisnosti od letnega časa(zima), kvalitete, kapacitete in predvsem od starosti baterije v vašem vozilu. Torej je ta čas lahko tudi krajši! Za eksotična in dragocena vozila,(oldtimerje, unikate, maloserijska vozila,športna vozila itd.) katera se uporablja veliko manj zato priporočamo, da so v času mirovanja na akumulatorskem polnilcu. Pravzaprav to priporočajo (in ga tudi priložijo) tudi sami proizvajalci teh vozil.

Ali je možna taka montaža, da sistem ne more izprazniti baterije?

Tak način montaže je možen, vendar v primeru kraje na način, da naložijo vaše vozilo na drugo vozilo neprižgano in ga odpeljejo v neznano, sistem Explorer ne more izpolniti svojo varovalno namembnost in vozilo je izgubljeno. Dejstvo, da v naši državi tovrstnih kraj praktično ni (vedno se odpeljejo z ukradenim vozilom), nam zagotavlja, da tak način montaže, na noben način ne zmanjša nivoja varovanja s sistemom Eexplorer. Izbira načina montaže je vaša odločitev!

Ali lahko SIM kartico iz naprave uporabljam v svojem mobilnem telefonu?

Nikakor ne, ker SIM kartica v sistemu Explorer ne podpira glasovnih storitev, je odprta le za prenos podatkov.

NOVICE

Kako deluje GPS? Če vas zanima si poglejte krajši film o tem!


Če še nimate naše sledilne naprave v vozilu ali če še niste kupili našega elektronskega sovoznik Explorer Co-pilota, ker ne zaupate v...
več o tem
sledenje avtomobila